WELCOME TO NIESHA CUPIPI CUPIDO'S BLOG. Dashboard | +Follow
▼ᑎIEᔕᕼᗩ ᑕᑌᑭIᑭI ᑕᑌᑭIᗪO: Resepi Sambal Tahu




  • Hello ! Free to follow and enjoy reading !
    *Do not use harsh words
    *Do not spamming
    *Use Google Chrome for looking good . xx

    liferay web hosting | ipad vpn

Cik Niesha

Them From Heaven

Old Stories


Follow My Instagram

Contact Me

credits
11:06 PM | 0 Comment(s)
Resepi Sambal Tahu

Assalamualaikum, Rindunyaaaa nak taip taip nih .
haha gediks.
Okayy, Niesha nak show off tunjuk resepi yang simple sahaja.
Tengok title okay? 
Yelaa, mentang-mentanglah kita nih cuti Depavali
hari-hari mak Niesha suruh masak masak masak masak.
Anak dara kan? kalau tak berasap dapur tu bukan anak dara namanya. Hihi
Actually, Niesha ada masak 3 masakan hari ni.
1. Sambal Tahu Simple
2. Bayam Tumis Simple
3. Ikan Goreng Simple
Haha, semua simple kan? Yelakan, simple is better. Budak baru belajar kena start from basic right?
Bahan-bahan

Tahu * ikut suka banyak mana 
3 sudu Cili kering yang dikisar/cili giling *ikut tahap kepedasan
1 biji bawang besar * Blend
2 ulas bawang putih * Blend
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato/ sedikit air asam jawa *niesha guna sos tomato
Minyak 
3 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
Cara-cara
1. Potongkan tahu dalam bentuk kiub yang comel comel gituwww.
2. Campurkan garam dalam tahu tadi dan gaulkan bagi sebati.
3. Gorengkan tahu tersebut sehingga masak. Lagi lama lagi sedap tapi jangan hangit ye.Bila dah masak, ketepikan
4. Panaskan kuali dan etakkan sedikit minyak masak untuk menumis.
5. Masukkan bawang merah dengan bawang putih yang diblend .
6 .Goreng sampai bau wangii ye.
7. Masukkan cili giling.
8. Biarkan sampai pecah minyak, Petua : Sambal lagi sedap kalau cili tu masak lagi lama
9. Kalau kering, masukkan sedikit air. *sikittttttttt je tau

10. Masukkan sos cili dan sos tomato / air asam
11. sekarang boleh perasakn dengan garam , gula dan serbuk perasa.
12. Akhir sekali, masukkan tahu yang dah digoreng tadi ke dalam kuali dan gaulkan sebati.

13. Tutup api dan boleh dihidangkan! Yeayyyyy !

Tadaaaaaaa ~

0 Comments:


Post a Comment